TERAPIJA MOZAIK Alenka Ušaj s.p.

naravne oblike zdravljenja

PROGRAM  ANTISTRESS

Današnji življenjski ritem je zelo hiter in stalno spreminjajoč. Posledično se lahko naše ravnotežje zamaje in se srečamo s stresom.

 

STRES je fiziološki,  psihološki in vedenjski odgovor posameznika, ki se poskuša  prilagoditi in  privaditi  notranjim in  zunanjim dražljajem (stresorjem).  Le-ta je lahko nek dogodek, situacija, oseba ali predmet, ki ga posameznik doživi kot stresni  element in povzroči stres. Človek določeno mero stresa potrebuje, da doživlja svoje življenje kot izpolnjeno in smiselno.

 

Razmerje med našimi lastnimi zahtevami in zahtevami okolja ter sposobnostjo reševanja je tisto, kar nam pove, ali bo stres škodljiv- uničevalen (negativni stres) ali pa ga bomo obvladali in nas bo celo spodbudil k dejanjem (pozitiven stres). Ne glede na to kakšen je stresor, se organizem nanj odzove vedno na enak način.  Stres in dejavniki stresa niso za vse ljudi enaki.

 

Pozitivni učinki stresa so: visoka motivacija, pozitivna naravnanost, občutki sreče, občutki izpolnjenosti, miru in samozavesti, odločenost in družabnost.

 Kadar določen dogodek zaznamo kot težaven ali boleč, gre za negativni stres, takrat naši možgani sporočijo telesu, da smo v nevarnosti.

Gre za reakcijo »boj ali beg« in vključuje: pospešeno bitje srca, hitro dihanje, povečata se krvni tlak in mišična prekrvitev, povečajo se budnost, previdnost in pozornost,  zmanjšata se občutek za bolečino in apetit, dlani in stopala so mrzla, pojavi se občutek strahu ali ogroženosti.

SIMPTOMI reakcije na STRES se razvijejo v nekaj minutah po stresnem dogodku in trajajo nekaj ur do nekaj dni. Opazimo začetno stanje osuplosti oz. zbeganosti. Pozornost je zmanjšana, posameznik je nekoliko zmeden, ima občutek, kot da ne bi bil povsem pri zavesti in kot da ne more povsem dojemati kaj se dogaja okoli njega. Gre za splošno vzdraženost živčnega sistema, ki pripravlja telo na »boj ali beg«. Sledi umikanje iz stresnih okoliščin ali huda vznemirjenost – ta lahko posameznika za krajši čas ohromi. Težava nastane ko je  negativnih situacij preveč.

Ker STRES vpliva na  pomembne telesne sisteme (srčno-žilni, živčni, psihološki, prebavni in presnovni, hormonski, imunski), se njegove negativne posledice lahko pokažejo kot  določene motnje, simptomi ali celo bolezni teh sistemov. Poleg tega je to lahko vzrok za: eksceme, izpuščaje, luskavico, razne oblike tumorjev, kronična utrujenost. Stres pa vpliva tudi na počutje posameznika, posledično se oseba umika  družbi in zanemarja svoje obveznosti in sebe ter se poslužuje nezdravega načina življenja.

 

Program antistress je sestavljen tako, da Vam bo pomagal pri Vašem  osebnem boju s vsakdanjim stresom. Z nežnimi in neinvazivnimi postopki pomagamo telesu, da začne proces samozdravljenje in uravnovešanja. Program zajema:

  1. Modro barvno terapijo cele hrbtenice: s tem zmanjšamo aktivnost simpatičnega vegetativnega živčevja in traja cca.30-40 minut ( odvisno od dolžine hrbtenice).

  2. Masažo hrbta, vratu in ramen z antistresnim oljem, ki traja 20 min.

  3. Masažo stopal, ki traja 10 min.

  4. Manualno trakcijo hrbtenice.

Celoten program traja 90 minut.