TERAPIJA MOZAIK Alenka Ušaj s.p.

naravne oblike zdravljenja

Vsaka  terapevtska obravnava ali rehabilitacija je individualna in prilagojena posamezniku ter njegovim težavam. Zajema vse postopke meritev in testiranj, različne tehnike in metode dela, ki so potrebne, da posameznik doseže realno zastavljene cilje, glede na njegovo trenutno zdravstveno stanje, in se čimprej vrne v svoje vsakdanje življenje. 

 

 

TERAPIJA MOZAIK je kombinacija različnih tehnik in metod dela:manualne tehnike, sklepna mobilizacija, aktivne in pasivne vaje, kinezioterapija, elektroterapija, raztezanje mehkih struktur, kineziotaping, priprava individualnih vaj,...

 

 

ABM TERAPIJA je kombinacija treh metod dela na področju hrbtenice in obhrbteničnih struktur. A- aromaterapija: gre za uporabo določenih eteričnih olj YOUNG LIVING; B- barvna terapija: gre za uporabo določene barvne svetlobe; M- masaža: celotnega hrbta. 

BOWNOVA TERAPIJA je nežna manualna  tehnika, pri kateri terapevt z nežnim raztezanjem vezivnega tkiva v telo vnaša dražljaje. Telo se na dražljaje odzove in prične se vzpostavljati ravnovesje na mišičnem, živčnem, hormonskem, limfnem in energetskem sistemu.
Po terapiji pride vedno do pozitivnih čustvenih reakcij (manjša duševna napetost, občutek sproščenosti, boljše razpoloženje, lažje soočanje z življenjem itd.), saj v telesu spodbudi številne procese samozdravljenja. Izkazala se je zelo učinkovita pri veliko zdravstvenih težav in stanj.
Terapija je tako nežna, da jo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic.
Bownova terapija najbolje deluje samostojno, lahko pa jo uspešno vključimo v obravnavo z drugimi oblikami zdravljenja. Več na www.bownovaterapija.com.

KINEZIOTAPING  je japonski izum iz 70-ih let (Dr. Kensio Kase). Gre za specifično tehniko lepljenja posebnih elastičnih trakov, s katerimi dosežemo, takojšnje zmanjšanje bolečine na določenem predelu telesa, stabilizacijo  in podporo sklepov in hkrati omogočimo popolno gibljivost.  Na apliciran elastičen trak se telo odzove takoj, uporabljamo ga lahko kot samostojno terapijo, še boljše pa je v kombinaciji z drugimi terapevtskimi  tehnikami.

 

SVETLOBNA IN BARVNA TERAPIJA  z Bioptronom
Svetloba predstavlja bistveni del našega naravnega biološkega sistema, saj je nujna za ustrezno delovanje presnove in imunskega sistema. Pomanjkanje svetlobe ima lahko resne stranske učinke na naše telo in na normalne fiziološke procese, ki potekajo v njem. V kolikor pride do motenj teh procesov in neravnovesja, nastopi bolezen.
Svetlobno terapijo izvajamo s pomočjo medicinskega aparata: Bioptron Pro1. To je optična naprava, ki oddajajo posebno vrsto svetlobe, brez UV sevanja in njegovih možnih škodljivih učinkov. Zaradi svojih lastnosti spodbudi delovanje znotraj celičnih struktur in molekul, kar poveča samo-obnovitvene zmogljivosti telesa.
Uporablja se jo lahko  kot dopolnilno zdravljenje  ali pa kot samostojna terapija. Z  Bioptronom se izboljša mikrocirkulacija, uravnovesi  presnovne procese, okrepi človekov obrambni sistem in spodbuja regenerativne procese v celotnem organizmu.

 

 

 

ELEKTROTERAPIJA je terapija, pri kateri se uporablja posebne elektronaprave, ki proizvajajo različne oblike električnih tokov s specifičnimi lastnostmi. Najbolj znane oblike protibolečinske elektroterapije (PBES) so: TENS, diadinamski tokovi (DD) in interferenca (IF). Elektroterapija je lahko zelo uspešna pri obravnavi številnih obolenj in poškodb.

 

Med elektroterapijo sodijo še: magnetna terapija, terapija z ultrazvokom, terapija z laserjem in Te-car terapija. 

MANUALNA TERAPIJA zajema več različnih manualnih tehnik, s katerimi pomagamo vzpostaviti, vzdrževati in krepiti zdravje. Med te tehnike uvrščamo različne masaže, Mulligan terapijo, terapijo miofascialnih prožilnih točk, fascialne tehnike,...
Skupni namen teh tehnik je:
- odstranjevanje strupenih snovi iz organizma;
- povečati krvni pretok tkiv (s tem se izboljša prenos hranilnih snovi med celicami in skozi celično membrano);
- zmanjševanje in/ali odpravljanje bolečin;
- ohranjanje in/ali povečanje mišične moči;
- ohranjevanje in/ali povrnitev mišičnega ravnovesja, kar preprečuje skrajšave in deformacije;
- ohranjanje in/ali povečevanje sklepne in splošne gibljivosti;
- povečanje obrambnih sposobnosti organizma;
- dvig splošne telesne in psihofizične kondicije;
- ohranjanje kvalitete življenja;
- rehabilitacija in čimprejšnja povrnitev funkcij ter samega gibanja.

 

MASAŽA je nedvomno eden najprijetnejših načinov za sprostitev. Udobno se uležemo in prepustimo ritmičnim in božajočim gibom, ki valovijo po telesu, pri tem pa nas navdaja še prijeten občutek, da nekdo skrbi na nas. Masaža ni zdravilo za vse, ampak je del terapije, ki pozitivno vpliva na telo in dušo. 

 

 

 

TERAPIJA po Mulligan konceptu  je izredno učinkovita manualna tehnika  pri številnih težavah v mišično-skeletnem sistemu, kjer je prisotna bolečina in omejen obseg giba. Koncept temelji na ponovni vzpostavitvi pravilnega  drsenja sklepnih površin oz. gibanja v sklepu.
Značilnost koncepta Mulligan je, da terapija ne povzroča bolečin ter da terapevt poišče drsenje sklepa, ki je za pacienta najprijetnejše in ga pasivno zadržuje. Izvajajo se ritmični pritiski ali pa pacient dela aktiven gib v smeri, ki je zanj neboleč, v terapijo so vključeni sklepi, mehke strukture in živci, učinek je običajno hiter.


Kdaj se Mulligan uporablja? Pri novih ali starih poškodbah, pri kroničnih bolečinah, pri večjih ali manjših bolečinah na sklepih ali ob njih.